MTASATURK

Konu Dışı => Konu Dışı Paylaşımlar => Konuyu başlatan: Vincenzio - 28 Mayıs 2020, 14:13:49

Başlık: Roleplay Rehber - FD Medikal Genel Rehber EMS-G EMS-B
Gönderen: Vincenzio - 28 Mayıs 2020, 14:13:49
(https://mtasaturk.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FadbrQ5.png&hash=6223b6afe1342ba113a3d5458f5b7a77a4816504)
__
LOS SANTOS FIRE DEPARTMENT

Rehber



Devriye Araçları & Görevleri & İşlevleri
[FORD E450 Ambulans]
[Ford F350 Ambulans]
[1995 Chevrolet Tahoe] (FBI Rancher)
[1998 Chevrolet S-10 Blazer] (Huntley)


Denetim ve Gözetim Takımı
[Kıdemli Teknisyen]
[Tabur Şefi]
[Paramedik Şefi]
[Paramedik Şefi Yardımcısı]

Hava Yollari, Oksijen Yetersizligi, Boğulma
[Müdahale]
Yaralının boğulması için tüm kaslarının serbest kalması gerekmektedir. Kişinin boğazında kusmuk/yiyecek yada kan gibi şeyler boğulmaya sebep olabilir. Bunu kontrol etmek için güncel olarak kullanılan manevrayi kullanmanız gerekmektedir.

Manevrayi baş eğme olarak adlandiriyoruz, uygulamak için bir elinizi yaralinin alnina diğerini ise çenesinin altına hafifçe yerleştirin. Elinizle bir miktar güç uygulayın ve yaralinin ağzı açıldıktan sonra kişinin boğulmasına sebep olan bir şey avr mı öğrenebilirsiniz. Eğer ki yarali o anda bir maddeden dolayi boğuluyorsa direkt EMS-G sertifikali bir birimden size yönelmesini isteyin. Eğer ki o anda aktif birim yoksa o zaman yaralının sevk işlemlerini hızlıca yapın.



Nabiz Orani
[Normal nabiz oranlari]

Kanamaya Müdahale
[Müdahale]
Birden fazla kanama türünün olduğunu unutmayalım, bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
Dış kanama: Dışarıdan göz ile görülebilen kanamalardır
İç kanama: Vücudun dışına doğru kanamanın olmadığı ancak vücudun içine doğru olan kanamalardır.
Doğal deliklerden olan kanamalar: Burun, ağız kulak, makat gibi doğal deliklerden gelen kanamalardır.
Kanamaları kanayan damara göre sınıflandırmak istersek yine kanamaları 3 sınıfa ayırabiliriz.
Atardamar kanamaları: Ayık kırmızı renkte kesik kesik fışkıran (kalp atımı ile senkronize) kanamalardır. Bu kanamalar kısa sürece çok ciddi kan kaybına neden olabilecek kanamalardır. Atardamar kanamaları ilk yardım uygulamasının hızla yapılması gereken kanamalardır.
Toplardamar kanamaları: Koyu kırmızı renkte sızıntı yada yayılma şeklinde olan kanamalardır. Büyük toplardamarların kanamalarında ciddi kan kayıpları görülmektedir. Bu kanamalarda ilk yardım uygulamaları atardamar kanamalarında olduğu kadar önemlidir.
Kılcal damar kanamaları:
Hayati tehdit edecek durum oluşturmayan kabarcıklar şeklinde olan kanamalardır. Kısa süre sonra kendiliğinden durma eğilimi gösterirler.

Kanamalarda kanamanın ciddiyetini belirleyen birkaç önemli nokta vardır. Kanamanın cinsi (atardamar, toplardamar veya kılcal damar kanaması) kanamanın hızına ve yaralanan kişinini fiziki özelliklerine göre değişmektedir. Yetişkin bir insan vücudunda yaklaşık 4,5-5 litre kan olduğu düşünülürse, 1 – 1,5 litre seviyelerindeki kan kaybı ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

Tüm Kanamalara Müdahale
Unutmayın tüm kanamalara ayrı ayrı tedavi yöntemleri bulunmaktadır bunlar şu şekilde.
Kişinin itfaiye ekipleri veya polis ekipleri tarafından bölge güvenliği sağlanıp bilinç durumu kontrol edilmelidir kişiyle iletişime geçmeye çalışılmalıdır yani.

Dış Kanamaya Müdahale
Kanamalarda ilk müdahale direkt bası yöntemi kullanılarak kanayan yere basınç uygulamak olmalıdır. Temiz bir bez parçası katlanarak kanayan yerin üzerine konularak baskı uygulanmalıdır. Bu uygulama ile kanama kontrol altına alınamaz ise bu bez kaldırılmadan üzerine bir bez daha konularak baskı sağlanmalı, sonrasında bir sargı bezi veya üçgen bandaj kullanılarak yara üzerine bandaj uygulanmalıdır. Kanayan yer, bir kol bacak gibi bir uzuv ise kanayan uzuv kalp seviyesinden yukarı kaldırılarak bu bölgeye gelen kan akımı yavaşlatılmaya çalışılmalıdır. Vücutta atardamarların daha yüzeyden geçtiği noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar basınç noktaları olarak adlandırılır. Bu noktalara basınç uygulayarak özellikle atardamar kanamalarında kanama miktarı azaltılmaya çalışılmalıdır.Yukarıdaki yöntemler ile kana durdurulamaz ise, birden fazla yaralı var ise, veya uzuvlarda (el, kol ayak gibi) kopma var ise son çare olarak turnike uygulaması yapılabilir. Turnike uygulaması yapılırken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir. Turnikeler tek kemik olan yerlere yani üst kol ve uyluk kısmına uygulanmalıdır. Turnike uygulanırken 4-5 cm genişliğinde kumaş parçalar kullanılmalıdır. Turnike uygulama saati mutlaka hastanın üzerine görülebilecek bir yere not edilmelidir. Hastanın üzeri örtülerek sıcak kalması sağlanmalıdır. Eğer hastanın herhangi bir uzvunda kopma var ise kopan uzuv temiz bir poşet içerine konularak poşetin ağzı su geçirmeyecek şekilde sıkıca kapatılmalıdır. Sonra bu poset içinde su ve buz içeren başka bir torbaya konularak bunun da ağzı kapatılmalıdır. Kopan uzuv bu şekilde hasta ile birlikte hastaneye nakledilmelidir.

İç Kanamalara Müdahale
Dış kanama var uygun yöntemler ile dış kanamaya müdahale edin. Hastanın üstünü örterek ısı kaybını engelleyin. Hastanın ayaklarını 25-30 cm kaldırarak hastayı şok pozisyonuna getirin. Hastaya veya yaralıya ağızdan hiçbir gıda veya içecek  vermeyin. Olası kırıkları atelleyerek hastanın hareketini kısıtlayın.


Kırıklar
[Müdahale]
Kırıklarin en kısa sürede sabitlenmesi gerekir bunun için de birden fazla tedavi türü bulunmaktadır,  iki çesit kirik türü vardir: Birisi kemik hala içerideyken; diğeri kemik uzuvdan eti delerek dişari çıkınca oluşandır, enfeksiyon riski oluşturur.




Damar Yolu Açmak
[Gerekli ekipmanlar]
[Müdahale]
Öncelikle hastanın kolundaki damarı görmeniz gerekir. Bu yüzden turnike kullanmanız gerekir. Bölgenin dezenfekte olması için de alkollü pamuk ile silmeniz gerekir. Sonrasında intraketi 45 derecelik bir açıyla damara sokmalısınız. Arkasındaki kılavuz iğneyi çekip flaster, yani tıbbi bant ile bölgeyi sabit tutmanız gerekiyor. Eğer serüm gerekirse sonda ile serumu bağlayabilirsiniz.
(https://image.prntscr.com/image/cdb0_OAqSB6ecQd5pu71RA.png)




Kardiyopulmoner Resüsitasyon (CPR)
[Müdahale]
Yanıtsız, tepkisin olan bir hastayı gördüğünüzde hemen yan tarafına diz çökerek hastanın bilincini kontrol edin. Bu amaçla elleriniz ile hastanın omuzlarından tutup hafifçe sarsarak, “Bayım beni duyuyor musunuz? - Efendim iyi misiniz” sorularını sorun. Hasta size cevap veriyorsa solunumu ve dolaşımı yeterli demektir.

Bu amaçla hastanın ağzında yabancı cisim olup olmadığını kontrol edin. ağız içinde yabancı bir madde (kan, kusmuk, yemek , takma diş v.b. ) görüyorsanız ve daha derinlere gitmesini sağlamayarak çıkarabilecek iseniz o cismi çıkarın. Daha sonrasında hava yolu açıklığını sağlamak amacı ile baş ve boyuna pozisyon verin. Bu amaçla 2 manevra kullanabilirsiniz. Baş geri, çene yukarı manevrası: Travması olmayan hastalarda (Trafik kazası, düşmeler, darp v.b hastalar travma hastalarıdır) kullanın. bir eliniz ile hastanın alnından desteklerken diğer elinizin iki parmağı ile alt çenenin ucundan, çenenin kemik kısmından tutarak başa hafifçe geriye doğru pozisyon verin.

Çene itme manevrası: Travma sonucu bilincini kaybetmiş hastalarda kullanılır. Bu amaçla hastanın baş tarafına geçin. iki elinizin baş parmak hariç diğer dört parmağı ile alt çenenin alt çıkıntısından ( kemikler üzerinden) tutarak çeneyi yukarıya doğru kaldır. Boşta kalan baş parmaklarınız ile de çene çıkıntısından tutarak hastanın ağrını açın.

[CPR'u yapmak]

Orofarenks Solunum Aygıtı (OSA)
[Müdahale]
OSA kişinin boğazına baş aşağı yerleştirilen bir aygıttır. Böylelikle hastanın dili korumada olur ve boğulma riskini ortadan kaldırır.
(https://mtasaturk.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.oxfordmedicaleducation.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F10%2FGuedel-airways.jpg&hash=fd3c2e5e772e31c37257d6d14014a85062ec0030)
[Kullanim]

Kullanılabilen İlaçlar
[Bilgi]
IV yöntemini kullanarak birden fazla sıvıyı veya ilacı kişinin vücuduna enjekte edebilirsiniz. Genelde bu durumlar düşük veya çok yüksek nabızda kullanılıyor. En önemli olan kısım ise kanamayı durdurmadan kesinlikle vücuda herhangi bir madde enjekte etmeyin.
[Atropin]
Kullanım: Düşük nabız vakalarında kullanılır, nabzı yükseltir tansiyonu düşürür.
Dozaj: İdeal kullanım 0.5 MG, maksimum kullanım 1 MG.
Enjekte Şekli: IV
[Verepamil]
Kullanım: Yüksek nabız vakalarında kullanılır, nabzı düşürür.
Dozaj: Maksimum 0.5 MG
Enjekte Şekli: IV, Oral
[Narcan]
Kullanım: Uyuşturucu krizlerinde etkiyi azaltmaya yarar, özellikle Heroin ve Morphine.
Dozaj: İdeal kullanım 1 MG.
Enjekte Şekli: IV
[Ibuprofen]
Kullanım: Ağrı kesici
Dozaj: 800 MG
Enjekte Şekli: Oral
[Fentanly]
Kullanım: Ağrı kesici
Dozaj: 100 MG tablet, 0.1 MG IV
Enjekte Şekli: IV, Oral


Çocuk Doğumu
[Bilgi]
Genel olarak bu tür vakalara rastlanmasa da, bazen olağanüstü durumlarda annenin çocuğu yolda doğurması gerekebilir. Doğum sterilize olmamış bir ortamda gerçekleşeceği için gerçekleştikten sonra en hızlı şekilde hastaneye yetiştirmelisiniz.

[Yapmanız Gerekenler]

Elektrokardiyografi Cihazı
[Bilgi]
EC size kişinin nabzını otomatik olarak ve sürekli ölçmenizi sağlar, Böylelikle zamandan tasarruf etmiş olursunuz ve işiniz kolaylaşır. Kullanım için tek yapmanız gereken EC ile birlikte gelen iki yapışkan pedi kişinin sağ ve sol göğsüne yapıştırmanız. Daha sonrasında cihaz size değerleri okumaya başlayacaktır.
(https://img.tradeindia.com/fp/1/001/683/235.jpg)


Üçgen Bandaj
[Bilgi]
Üçgen bandaj, kol kirigindan süphe ediliniyorsa kullanilir. Uygulamadan önce kesinlikle bölgede bir kanama bulunuyorsa durdurulmasi gerekir.
(https://mtasaturk.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.premierhh.co.uk%2Fmedia%2Fcatalog%2Fproduct%2Fcache%2F1%2Fimage%2F8dbb5fbb4fdc291894c5da1d814bac33%2Fi%2Fm%2Fimage_810.jpg&hash=22ef94907fa6eccce15dcd70a734fa70b168bbac)
[Kullanım]

bir kaç bilgi farklı kaynaklardan alınmıştır, onun dışında rehber kaju Exeption ve Amper tarafından hazırlanmıştır.

Mesaj Birleştirildi: [time]28 Mayıs 2020, 14:14:54[/time]
Rehberleri farklı bir Roleplay platformundan alıntılıyorum, bana ait değil. Hergün bir yeni rehber atacağım.